Penggunaan warna mengikut hari



-
-
-
-
dni copy info ni daripada facebook si cantik manis Heliza Helmi...




motivator, ahli perniagaan, dan artis terkenal tanah air :)





rasa macam menarik dan unik apabila menggunakan terapi warna mengikut hari. Alhamdulillah, Allah telah menciptakan pelbagai jenis warna untuk kita gunakan dalam kehidupan seharian. jadi, marilah sama-sama kita memanfaatkan warna-warna yang mampu menceriakan hidup kita ^___^ tips pemilihan warna mengikut hari adalah seperti berikut;





**************


ISNIN, PUTIH (Gabungan / istirehat / pertahanan)
0- 279 nanometer

SELASA, PINK / VIOLET(Kesucian rohani)
380- 489 nanometer

RABU, BIRU (Kasih sayang / tumpuan)
490- 544 nanometer

KHAMIS, KUNING / OREN (Pemikiran / tenaga)
555-729 nanometer


JUMAAT, HIJAU (Keseimbangan / iman)
545- 554 nanometer


SABTU, MERAH (Keberanian / tuah / kemewahan)
730- 780 nanometer

AHAD, HITAM (Keberanian / tuah / kemewahan)
0- 279 nanometer



***************


nanti korang boleh print/salin lepas tu tampal di almari pakaian korang. hehe... mungkin, lepas ni korang boleh tambah koleksi pakaian degan warna yang berlainan untuk diserasikan dengan terapi warna mengikut hari. selamat mencuba! (^_~)



-


31 comments:

mas saari said...

pernah gak buat entri pasal ni..heheheee
tapi tak pernah ikut sangat pun..

cheqna said...

cheqna main bedal je =)

nur anis said...

ala..hari ni pakai warna oren pulak..huhu

fatin amalina husna said...

salin dlm notebook..
rjukan mnggu akn dtg..slalu sgt ssah nak pikir bju wrna apa nk pkai..klau wrna sma jemu plak org yg tgk..haha..

Fazlinil Irma said...

masa kat sekolah dulu, kami cikgu2 ada yg amalkan kaedah ni. jd bila pegi sekolah warna sama je setiap hari. :)

anisalya said...

boleh praktikkan.

CaDLyNN said...

bolehla cube pasni..

kakchik@ella said...

wahwahwah .. menarik ni.

Izan Ishak said...

menarik info ni dni... thanks for sharing...

Are-Gya said...

sye da pkai slh kaler hari ni huhuhu

Peri PiA said...

menarik :)

Affieza said...

Bestnya tips ni...mohon share gak ye...hehe

Tihara said...

nice info dni..leh arr tampal kat almari :)

Cik Azizah said...

wah bagus2...pakai warna baju mengikut hari.hehe

Diana @ bilakukatacinta said...

akan ramailah org outing pakai baju merah n hitam weekend nt.. Heheee....

pena rozie said...

Alamak... byk ler kene tambah koleksi. hu...hu...hu...

e.l.i.s.s.m.i.e said...

alamak, terpakai baju hari rabu pulak hari ni :p

Siti Asiah said...

Boleh try ni...;)

Cik Meeja said...

Wahhh! Menarik..Laju jer CM menyalin..Kebetulan plak ari ni datang keje pakai baju kurung background kaler putih..Hikhik! =)

aliesha kirana said...

wah! terapi warnaaa eh. hehehe

AmirFX said...

Nanometer tu pa bendanya? Macam awan nano ker?!

nadia arrumaisha said...

kadang nadia maen pakai jer dni....huhuhuhu

cikpuanhady said...

yang nanometer tu ape ek?

munna said...

kebetulan..hari ini kak munna pakai baju pink dan violet....

Citarasa Rinduan said...

wah.. ada tips. hari esok rabu.. nampak gayanya ka nak pakai baju biru.. hehehe
thanks dik

dan tahniah ya, kak sedang senaraikan kawan2 yg peggy tahun 2012..
due bb dini betul tak bulan ogos, nanti kalau salah.. betulkan di entry k,.ayu ya

fieda said...

oooo..bagus ni..tq dni berkongsi..

saharinasaharudin said...

bleh try tips ni :) esok nak pkai jubah hitm+tdung hijau la :)

Zul_idsi said...

hi..salam..saye baru je nak berjinak2 ngan blog..follow saye ek..thx

nuriz said...

hi dni, sis suka warna purple, hitam biru gelap , merah pun suka jugak :)

Myra Jay said...

1st time tau, pasni leh praktis, walau kat opis pakai uniform, tp leh pelbagaikan warna tudung :)

qlah said...

wah.. hehe .;D