Susu untuk ibu hamil | Anmum dan EnfaMama

-
-
-
-
hari ni... keje dni meng-google mengenai susu yang paling sesuai diamalkan untuk para ibu mengandung... dni dapati, ramai yang bersetuju bahawa susu EnfaMama lebih bagus daripada Anmum. tetapi, kebanyakan antara mereka ni walaupun suka EnfaMama dalam masa yang sama juga mereka amalkan susu anmum. katanya risau takut rasa boring, muak, bosan dengan rasa susu yang sama... oleh sebab itu, disarankan bertukar perisa susu atau selang selikan antara anmum dengan enfamama...






pada peringkat awal kehamilan ni dni rasa macam nak cuba dua-dua jenis susu. lagipun, tentang susu dni tak ada masalah. dni memang suka minum susu. cuma, malas nak bancuh je. haha! dni nak pilih enfamama perisa vanilla...





manakala anmum materna perisa coklat. dni kan suka coklat-coklat ni. InsyaAllah esok lusa dni nak ajak hubby pegi beli susu-susu tu untuk baby kami ^___^ tapi kena survey dulu kat kedai mana harga paling berpatutan. kita kena bijak memilih, kan? macam tak sabar pula nak consume susu ibu mengandung. bersemangat waja dah ni hik3...





p/s:
yang dah ada pengalaman, mungkin boleh kongsikan dengan dni mengenai anmum/enfamama... maklumlah... dni ni newbie.. hehe ;p




-

35 comments:

Juliet_iRa~" said...

wahh k.dni tahniah!heee

bpe minggu dah??ke bulan?ngee

Citarasa Rinduan said...

dni..
salam ziarah.
wahhhhhhhh.. k.ayu pun tak sabor nak minum susu time mangandung, tapi tulah belum ada rezeki lagi...

nanti sng k.ayu buat rujukan dimasa hadapan..
thanks dik

mzhany said...

Alhamdulillah, seronoknya dni...murah rezeki.kejap je dah lekat eh...ameen. sori tak komen di entri lepas tuh.

aperpun dear, jaga diri elok elok yer...

Nini Mohd said...

dni dah pregnant ea?
congrats! ;)

Nad @ MamaZakwan said...

dumex pun ade gak susu utk preggi mom :)
saya tak penah minum susu khas utk preggi mom ni
saya minum nespray jek ;)
byk dgr citer kata nanti baby besar
lebih dr 3.5 kg dan keatas
yg 5kg pun ada!
susah nak bersalin, huhu!
tp tak nak la takut2 kan dni plak
just nak share je
lain org lain pengalamannya ye tak :)

cikpuanhady said...

akak dulu minum anmum.. yang penting makan semua vit yg doc bagi..dah gi buat kad belum? jaga diri bebaik tau..

Tulun saya boleh? :Klik & LIKE kat sini..Thanks!

Ardini Humaira said...

@Juliet_iRa~"

tq dear.. hehe
tak tahu lagi belum pegi klinik.. InsyaAllah rabu ni ke klinik.. dalam 3minggu cemtu kut dear.. :D

Ardini Humaira said...

@Citarasa Rinduan

tq kak sudi datang ziarah dni di sini :)
Alhamdulillah rezeki awal. hehe.. tapi risau juga sebab tak reti apa2 lagi ni.. InsyaAllah ada rezeki kak ayu... amin...

:)

Ardini Humaira said...

@mzhany

Alhamdulillah, kak..
InsyaAllah dni akan cuba sedaya upaya jaga diri dan kandungan ni.. tengah risau juga sekarang sebab dni tak tahu nak jaga pemakanan. dah la suka minum kopi... adoyai...

Ardini Humaira said...

@Nini Mohd

ya dear..
:)
tq tqw hehe

Ardini Humaira said...

@Nad @ MamaZakwan

a ah dni ada dengar juga tentang perkara tu.. hehe tapi dni nak consume susu-susu ni sampai 5bulan je.. dah rancang.. lepas tu nak tukar ambil hi calcium punya susu lak... sekarang ni dni dok minum anlene je... :D

kLiPKeRt@sPiNk said...

tahniah dni!!

Wahhh....bestnyeerr..cepat dpt rezki...

kLiPKeRt@sPiNk said...

tahniah dni!!

Wahhh....bestnyeerr..cepat dpt rezki...

eiyzniey said...

Wahh3 my akak tuttt,
Tc tauuuu. Jge baby leklok
Mnum susu.biar dpt baby comellllll
:)))

THE LEKAT LEKIT STORY said...

Tahniah sebab bakal menjadi ibu... akak dulu minum susu Anmun coklat tu jer.. x jemu. sedap. Tu pun sebab asben belikan.. akak x minta pun. kekekekeke

Tihara said...

Alhamdulillah,conrats dni.ske dnga zie n dni pregnant.akk tmpang hepi :).

shera haifa said...

ops minum susu.. susu pekat manis kita leh minum kalau susu debu xblh laa.. mengandung nti cm mana laa.. hehe berangan dahh padehal khwin pun blum.

@juera said...

tahniah dh pregnant ye yunk :)
mnum susu sllu k..
take care ur self n ur baby =)

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

pengalaman saya tak boleh minum susu masa prgnt nanti saya mual & muntahhhhhhhhhhh hehe

::..With Love..:: said...

Tahniah..
Jaga diri elok-elok..
Cak! Senyum selalu ('',)

Mr feckry said...

beli dah untuk bini wa, die makan sikit je

alinac lover said...

tahniah yer dni

Cik Azizah said...

hehe ramai kawan kata enfamama ok..tapi kebanyakan mmg baby besar..fuh baby besar kak lebih 3.5kg takut nak kuarkan tu..eh tak tak...taknak takutkan akak :) makan folik acid bebanyak k ..

ummiarissa said...

anak sulung akak dulu 3.5kg.tapi akak minum anmum...tapi rasanya bukan sebab susu...tapi akak kuat minum air bergas waktu tu untuk hilangkan mual..dni jangan minum sangat air bergas tau...banyakkan minum susu..

amirah said...

masa ahmad dulu akak memang minum anmum je.untuk second ni akak minum mcm2 jenis.tp honestly kan dini, anmum je akak boleh terima rasanya. dh pernah cuba enfamama, friso, s26 dan dumil mama. dan anmum kena perasa asli.coklat tu takleh nak telan.padehal akak dgn susu no hal je. mmng suka je susu. ada juga dgr doktor kata baby akan jd besar.tu untuk kes2 yg ada disbetic la mcm akak. kalo xde jgn risau, tkde pape nya la.tp Ahmad pun tkdela besar sgt. 2.8 kg je.yg penting kn minum susu..vit jgn lupa mkn.akak kena amik kalsium tab jugak sebb masih nyusukn Ahmad..

Peri PiA said...

akak penah bace 1 pengalaman mama baru ni,doc dia kate minum susu HL pon xpe sebenarnya :)

tepik dada,tanya selere.eh,tanya iman

xper itu usaha dini untuk kandungan dpt nutrisi tambahan

ibu MZW @ farah idayu said...

salam, kedua-dua anak saya minum anmum je. Dah terbiasa..dan mungkin sebab duk pikir anmum common brand dan dah lama wujud and susu ibu lain2 tuh mcm masih baru je..huhu. takpe..mana2 pun yg penting consult dr. dulu ;)

SyUhAdA said...

slmt mnum susu,dni..

LadyBird said...

mintak hubby yg bancuhkan... mesti rasanya lagi lazat <3

PinQib said...

sedap nye susu... waaaaaaaaaaaaaaaaa... tetibe ngidam malam3 bute ni.. apekahhhhh!!!!!

anisalya said...

enfamama blm pernah minum. tp anmum dah. bgs utk kita dan bgs utk baby. sbb bila pregnant baby akan tarik kalsium ibu. kalau kita kurang kalsium mmg akan sakit pinggang la apa la. akak pernah amk pil kalsium drpd shaklee dgn klinik bg. dugro pun dah keluarkan susu utk pregnant mothers. blh try jgk.

Salmia said...

minum susu apa pun tak kisah sebenarnya.. yg penting vit yg doc bg tu kena makan..
tp mia mula2 try dumil mama yg baru kuar tu. sedap gak. then dh habis, hubby beli anmum tp perisa biasa.ok la. tak tahu plak ada yg coklat punya..
'(-_-)

Redbloodsnow said...

if ko nk jdkan kita semakin lesbo sejati. cepat pi rembat anmum materna tu. coz aku minum yg tu :P

qlah said...

susu :)

Musliha said...

Ade tak perisa fullcream?coklat n vanilla tak leh masuk ler..