Mengenal Barangan Yang Diperbuat Daripada Kulit Babi (Pig Lining skin)




ramai yang tidak peka mengenai perkara ini. dni sendiri pun kadang-kadang kurang peka masa nak beli kasut sebab kita hanya fikirkan keselesaan yang murah dan yang cantik sahaja tanpa terfikir untuk melihat bahagian dalam kasut tu diperbuat daripada kulit babi atau tidak. haram bagi kita untuk memakainya... jadi, disamping dni nak mengingatkan diri sendiri dni nak sampaikan info ni buat kalian semua supaya kita lebih berhati-hati lepas ni.





untuk mengenal kasut tu diperbuat daripada kulit babi atau tidak, kita hanya perlu melihat kulit kasut tu ada tompokan macam dalam gambar kat atas tu atau tidak. dalam tompokan tu ada tiga titik. bila kalian melihat kulitnya sebegitu bermakna kasut tu adalah diperbuat daripada kulit babi.








contohnya macam dalam gambar di atas tu. kulit sebegini adalah yang diperbuat daripada kulit babi... biasanya harga kasut lebih murah daripada harga kasut yang diperbuat daripada kulit binatang lain. struktur dalam kasut tu lebih lembut...





tapi ianya tidak terhad pada kasut sahaja... asal barangan kulit je kita kena perhatikan ada tak tanda seperti dalam gambar di atas tu contohnya pada handbag dan sebagainya. bukan apa, daripada kita tak tahu, lebih baik kita tahu, kan :)




p/s:
ramai yang tidak peka mengenai hal ini sebenarnya... sebab entry ini dikeluarkan pon sebab ternampak kawan dni punya kasut ada pig lining skin... tak sedar agaknya.. tapi beliau sangat alim orangnya... hmmm... bahaya juga kalau tak peka hal ni kan..





18 comments:

syuE said...

seb bek dni gtaw..syue taw 3 titik tp ingtkn kne tgk pkai kanta pembesar..rupe2nye tgk cmtu p0wn boleh nmpk da..

pasni kne lbh hati2!

Uruchimaru @ kf said...

hrp2 lps ni lebih peka lah!

DKosongLapan said...

siape yang tak tau....memang pakei saghung jeee...asei nampak lawo kasut.......tapi berhati2 leee...... bende2 camni le buat amalan kite tak diteghimee......

Kie-yu said...

bahayanye
mintak jauhla
blik nk check semua kasut
hrp2 xde lah kan

aliesha kirana said...

erk..takuttt.......kene hati2 ni~~

suamihanyisterizuki said...

betol dni, gud entri...info yg berguna...skrg mmg betol2 kena cek kan...

sedangkn sikat pon bleh diperbuat dari bulu khinzir tuh...aptah lagik benda lain kan

nurul said...

takotnye..balik ni belek kasut satu persatu ni..
thnks ye kamoo sbb buat entry ini :)

Khumaera Ismail said...

bgs entry nie..mekasih dini sb share..

p/s:: dini..sila ke belog sy utk amik award ea.. ;)

azzey said...

ardinihumaira: pas bc entry ni terus check kasut n handbag....sib baik x de tanda2 tu.....

tiefazatie said...

bgus la dni ni.hihi.ifa mg cek bab2 nie.xmau eh beli ada pig skin!hihi

Redbloodsnow said...

cisssssss!!! dasar ah dorg yg buat tuh. mcmdh xde kulit natang lain ah..pui

~♥ iella ♥~ said...

kdng2 kita tak perasan kan..?

maszmadi said...

thanks for da info ye dini

* mEsSy * said...

bahaya ! huh.. so, say no to barang kulit.. ngeee

Zura said...

eeeeee yerk...geli..

nadia said...

dni, tq for sharing this good info ya..

SyUhAdA said...

bru je tau..
kna hati2 lah lepas nie..
tkot gak klau trbeli~

dunk ishak said...

Salam,
Ini pun betul ke kulit babi? dia bukan bentuk piramid?? thanks

*Sila pastekan url tu nak view picture.
http://1.bp.blogspot.com/_97zYVvtPERc/TMtst51EdPI/AAAAAAAAAkY/LtAMEe1__kA/s1600/69369_1687667069167_1162402873_31949591_4607403_n.jpg