Vitamin B Complex | Kebaikannya Kepada Tubuh Badan


dni suka makan supplement..
tapi kadang-kala, skip juga pengambilannya.. masa malas, terlupa, atau stok dah habis memang dni tak makan la. hehe... bukannya makan tiap-tiap hari. cuma dalam seminggu tu adala dni makan. nampak sangat tak berdisiplin. (peace!)


kali ni dni nak kongsikan dengan korang mengenai kebaikan vitamin B Complex. vitamin ini merupakan gabungan 8 jenis vitamin iaitu Thiamin (B1), Riboflavin (B2), Niacin (B3), Pantothenic Acid (B5), Pyridoxine (B6), Cyanocobalamin (B12), Biotin (B7) and Folic Acid (B9). antara kebaikan pengambilan vitamin ini dalam kehidupan seharian adalah:


  • mengurangkan tekanan dan merawat kelesuan
  • merupakan keperluan kepada urat saraf
  • menyumbangkan kecergasan badan
  • membantu membina tenaga dari makanan yang dimakan (kena makan vitamin ni selepas makan)
  • menyihatkan sistem penghadaman
  • menyihatkan rambut, kuku dan kulit
  • mencegah penyakit jantung, sistem kardivaskular, dan kanser serviks
  • meningkatkan kecerdasan otak


kalau ada informasi kat atas tu yang salah, tolong betulkan dni tau. hehe.. dni cuma nak kongsikan apa yang dni dapat tahu. jomla amalkan makan supplement. amalkan gaya hidup yang sihat. sayur-sayuran & senaman juga jangan dilupakan pandai ko nasihat orang ye dni. miahaha...;p


14 comments:

* mEsSy * said...

jum kita jga kesihatan!!

=P

zaza said...

owh.. kotak ni la yg dni masukkn lipstik tu kan?? hehehe

aibaks said...

b complex ni dni makan ke jual? klu jual.. die bagi dlm bentuk capsul ke tablet? bpe plak sekotak klu jual?

soffya cik bulan said...

huhu...sm mcm pia sukakan supplemnet..ia biak utk kesihtan dr beli brg make up je kan..itu luaran je...

ardinihumaira said...

@* mEsSy *

jum3 yunk! ;)

ardinihumaira said...

@zaza

ha ah ye kot. hehe.. tak pasan lak dni. tapi ada yang dni gunakotak supplement ni sebab tak jumpa kotak ;p

ardinihumaira said...

@aibaks

err... dni tak jual.. dni cakap dni amalkan makan. hehe.. beli kat farmasi. macam2 harga ada. paling murah RM8 biasanya yang tak ada brand. tapi okay je makan yang tak ada brand. sama saja. yang dni punya tu tablet, RM18.90

ardinihumaira said...

@soffya cik bulan

betul tu dear! ;)

Are-Gya said...

betul ke amek b complex ni blh gemok?

Are-Gya said...

sy cpt letih..n slalu lapar.tu nk try vitamin ni. tq ye 4 information..

ida khairani said...

Betul3x. Info dan kebaikkan pasal b complex tu mmg betul. Saya pun makan bcomplex. Mmg baik amik selepas makan. Kalau amik sebelum makan, nanti takut bertambah nafsu makan bagi sesetengah orang.

Kalau nak cari vitamin b complex yg terbaik, meh sini ya. www.shaklee2u.com jenama shaklee.
Rm43 untuk 120biji jadinya hanya hanya rm10.75 untuk 30biji aka sebulan. Jimat dan terbaik!

Anonymous said...

nak tye, B complex kluaran PROVITE ni ok ke? sbb kandungan vitamin dlm nye x ckup 8? hasil nya mmuaskan ke jnis ni?

Jalil Zuka said...

Sy bru 2hari mula mkn vitamin ni.. Sy mkn utk menambahkn bert badn dn mnguk kn badn.. Btol ke produk ni utk menaikn bert badn??

Jalil Zuka said...

Sy bru 2hari mula mkn vitamin ni.. Sy mkn utk menambahkn bert badn dn mnguk kn badn.. Btol ke produk ni utk menaikn bert badn??