Khasiat Susu Soya




lama betul dni tak minum air soya..
sejak exam asik minum kopi je.. nak energy la konon ;p
besela adat study kan nak stay up bagai..
skang dah makin kurang pengambilan kopi..
dah mula minum soya, teh, dan hot choc..



ops... tetiba ada wafer lak kan.. padahal nak citer hal soya. hehe..
sengaja tayang wafer coklat yang dimakan tempoh hari ;p
pepagi tayang makanan best gak sebab ado yang belum makan,
saja nak kasi orang mengidam miahaha keji weh..






susu soya ni bagus tau.. minum la tiap-tiap hari.. kalau u ols tak suka susu, soya ni leh jadi penggantinya coz khasiatnya lebih kurang sama.. bahkan bagus untuk kulit, kesihatan, dan lain-lain.. antara khasiat susu soya adalah :


  • boleh mengurangkan risiko kanser dan sakit jantung
  • kaya dengan isoflavon untuk awet muda dan baik untuk wanita
  • mencegah anemia, osteoporosis, dan melewatkan menopaus
  • boleh dijadikan sebagai pengganti susu sama ada untuk dewasa atau bayi
  • kadar lemak dalam susu soya adalah rendah, baik untuk pesakit diabetis


itu sahajalah yang dni nak kongsikan..
hehe... banyak lagi khasiat soya.. tapi malas nak taip..
mari kita amalkan minum air soya dala kehidupan seharian..
^___^




34 comments:

Hazirah al-Barakbah said...

Soya sangat best! soya gula merah paling masyuk. mmg btol2 umphh! :)

http://zeezflipflop.blogspot.com/2010/06/5-tahun-yang-lalu.html

kella said...

bagus dni! mmg dah lama juga tak minum soya! tak boleh minum soya pula... doktor suruh stop jap.. :(

rhapsody LiN said...

tngs for the useful info!!
:)

Ahmad Tajuddin Abdullah said...

hhmm,soya pun bagus tuk pembinaan saraf mata yang sihat

Redbloodsnow said...

i love soya ^_^ hkss

Redbloodsnow said...

i love soya ^_^ hkss

hellioz said...

blanje gwa susu soya leyh?
gyahahahaha~

hanie@nisya said...

ku tak bekpez agy! Adoi.. Lapo...

Uruchimaru @ kf said...

soya? sek ler awl pagi tyg..tak ler terliur dni!

*eh org pose ler..

iqbalsyarie said...

hehehe..walaupun baik,tapi saya tak suka sgt soya

Hizami Rahim said...

dni,

zami suka gila dgn soya.
sedap.
;)

~aSHa~ said...

masa preknen akak minum soya...

Kniedaz said...

susu soya sedap tapi jarang minum huhu

ardinihumaira said...

@Hazirah al-Barakbah

ha ah minum ngan gula merah pun best juga ;)

ardinihumaira said...

@kella

ye ke.. takpe2... nanti dah boleh minum, minum puas2 tau ;)

ardinihumaira said...

@rhapsody LiN

u r welcome! ;)

ardinihumaira said...

@Ahmad Tajuddin Abdullah

betul3 ;)

ardinihumaira said...

@Redbloodsnow

me too.. aku paling suka soy fresh ^__^

ardinihumaira said...

@Redbloodsnow

me too.. aku paling suka soy fresh ^__^

ardinihumaira said...

@hellioz

hehe.. meh2 minum berjemaah

ardinihumaira said...

@hanie@nisya

haa... sya lom bekpes.. jemput makan wafer tau ;)

ardinihumaira said...

@Uruchimaru @ kf

^__^ selamat berpuasa

ardinihumaira said...

@iqbalsyarie

ye ke.. its okay :)

ardinihumaira said...

@Hizami Rahim

samala... masa sekolah dulu hari2 minum soya tak pernah beli air lain.. memang orang cop muka soya haha

ardinihumaira said...

@~aSHa~

nati dni peknen nak minum soya gak hik3

ardinihumaira said...

@Kniedaz

^__^ sedap kan kak.. nyumm

ishiko said...

yerr.. soya blh mncntikkn kulit gak...
alamk dni...teringin nk mkn wafer la plk..

Tihara said...

soya beshh..akk sokmo beli yg kat market tu seria so..banyak

* mEsSy * said...

jum minu soya!! ailyke..

^^

tujuhhariseminggu said...

slrppp..... nak g beli soya pas nih.. :p

ardinihumaira said...

@ishiko

ha ah.. boleh cantikkan kulit ;)

mari makan wafer bersama *wink2*

ardinihumaira said...

@Tihara

kadang2 masak sendiri pon best kan kak.. abah dni suka buat air soya tu.. cuma leceh sket ;p

ardinihumaira said...

@* mEsSy *

me too! suke bebenor la ngan soya ;)

ardinihumaira said...

@tujuhhariseminggu

jom3 belikan dni sama hehe