Berwaspada!!! HIV tak sengaja! Penting!





Berikut adalah artikel yang perlu diambil perhatian sekiranya anda belum membacanya. .. Sila baca artikel berikut mengenai orang yang HIV positif seronok menyebarkan virus HIV.. Ianya pernah ke udara di dalam Televisyen Thai di mana pesakit HIV ditangkap & didakwa, tapi apa gunanya, beliau telah merosakkan ramai orang awam yang tak berdosa. Jadi sila berhati-hati .... Beberapa tempat berbahaya dan kebarangkalian menemui jarum penyuntik yang telah digunakan penagih






1. Di kawasan pantai. Apabila anda berjalan di pantai sila pakai selipar atau kasut, ada penagih dadah yang melakukan aktiviti di tepi pantai danmenimbus jarum penyuntik di dalam pasir. Penyuntik ini kemudiannya terdedah akibat ombak.


2. Di kawasan permainan kanak-kanak. Satu lagi kawasan pilihan penagih.T erdapat kes di Australia di mana kanak-kanak yg tak berdosa telah tercucuk jarum penyuntik apabila beliau turun daripada papan lunsur & kemudiannya didapati HIV positif.



3. Di panggung wayang. Sila pastikan kerusi yg anda duduki. Kes yang terjadi apabila seorang perempuan duduk di kerusi beliau dan terasa sesuatu benda mencucuk. Beliau berdiri dan mendapati ada penyuntik dan nota berbunyi "Welcome to the real world, you are now HIV positive' . Doktor telah memeriksa jarum tersebut & mengesahkan ianya terdapat virus HIV. Ianya berlaku di Hawai jadi berhati-hati ... .






4. Di Georgia & Florida , ada kes menunjukkan pesakit HIV meletakkan penyuntik di dalam tempat mengembali kan syiling, mesin air minuman...jadi pastikan bila anda membeli air atau kandi, perhatikan betul-betul tempat mengembalikan wang syiling... mungkin terdapat jarum penyuntik di dalamnya.






5. Di restoran Burger King, pesakit HIV yang juga pekerjanya meletakkan sedikit darah di dalam burger & mencampurkan dengan mayonis dan salad. Ianya seperti sos. Jadi cuba jangan pesan burger dengan mayonis & sos. Order di tempat lain.



Ini adalah nyawa anda. Sila 'foward' maklumat ini sebanyak mungkin kepada orang lain, especially orang yang anda cintai, anak anda dan sesiapa saja...






Dr Muhd Hishamuddin b Abdul Halim
Professor & Head Dept. of
Chemical Pathology
School of Medical Sciences
USM, Kubang Kerian, Kelantan ,
MALAYSIA .








info: credit to sis asha comel..



17 comments:

~aSHa~ said...

sama-sama kita peringatkan sesama rakan...bahaya di mana2...tidak diundang...riso tul kalo anak2 jadi mangsa tidak sengaja

Azuan said...

bahaya penagih yg camnie..

Azuan said...

uit bahaya penagih camnie

Sky0ne said...

pernah dapat info ni, dlm emel ke baca dlm forum ntah tak ingt dah...anyway, thanx sbb ingtkan balik...

NadiaShafiqa said...

takutnye...
mintak dijauhkan~~~

eyes143.. said...

haiyaaa.. da kena ad hati nk libat org join sekaki.. budus tol..

ardinihumaira said...

to ~aSHa~

betul tu kak.. risau juga dni.. dah la lom kawen. hukkkhukkk :'(

ardinihumaira said...

to Azuan

tu la.. kejam betol.. dia nak HIV, ambik la sorang2 kita tamao dikasinya juga. cissssss mari boikot mereka!

ardinihumaira said...

to Sky0ne

^_^ sama2.. dni ingatkan untuk diri sendiri juga

ardinihumaira said...

to NadiaShafiqa

Nauzubillah... minta dijauhkan dari kita semua, amin...

ardinihumaira said...

to eyes143..

betul2! budus, cencaloks,, belacans la mereka semua tu... lepuk ngan parang je senang. huu

embun d tengah malam said...

takut la..bahaya

* mEsSy * said...

wahh!! bahaya2!!

*_*

Tihara said...

thanks asha n dni..boleh gtau semem org pasni

ardinihumaira said...

to embun d tengah malam

boleh bawa maut ;'(

ardinihumaira said...

to * mEsSy *

cepat kita tangkap penjenayah tu.. err.. cmana ye ;p

ardinihumaira said...

to Tihara

a ah.. semua kena tahu ni.. coz kengkadang luka2 ke ape kat tempat awam mana la tau tertusuk jarum mat dadah ni.. hu